pondělí 14. listopadu 2016

Produkce kávy 2014

China Lcd Replacement Wholesale Supplier High Quality, Competitive Price! Find the Newest Product. Easily share your publications and get them in front of Issuu’s.


Zřejmě i proto zde pěstování kávy díky nižší poptávce pokleslo, kávová zrna se používají většinou do směsí. Mexiko (240kg) produkuje převážně kvalitní arabiku a většina produkce se exportuje do USA.

Každý den se ve světě vypije miliardy šálků kávy. Volba naší kávy zásadně ovlivňuje životy lidí, kteří ji pěstují. Až produkce kávy pochází od milionů drobných pěstitelů a pěstitelek ze zemí globálního Jihu, kteří pěstují kávu na vlastních rodinných pozemcích.


Přibližně je v Evropských přístavech objem skladu na úrovni 700. A jak jsme na tom v Evropě s konzumací kávy ? Absolutně největší konzumenti jsou tradičně severské země kde spotřeba kávy na osobu ročně převyšuje 10kg. Finsko spotřebuje ročně v průměru přibližně kg kávy na osobu.

Produkce milionů pytlů kávy ročně zajistí práci milionům obyvatel a ovlivňuje značnou část ekonomiky země. Produkce kávy v Indonésii byla představena holandskými kolonizátory a za léta se produkce zvýšila, nyní se pěstuje na milionu hektarů. Pěstování kávy se věnuje více než států světa, nacházejících se v pásu mezi obratníkem Raka a Kozoroha. Zatímco arabika se převážně pěstuje ve Střední a Jižní Americe, v Africe je produkce arabiky podstatně menší a asijské země vč.


Ty odrážejí prostředí, ve kterém jsou kávy pěstovány, způsob zpracování a genetické vlastnosti dané odrůdy. V tomto ohledu může být káva, podobně jako víno, charakterizována podle regionů původu. Káva původem z jedné zeměpisné lokace se nazývá single-origin.


Arabica dnes tvoří asi celosvětové produkce kávy. Indonésie pěstují až na výjimky téměř výhradně robustu. Pro svoji lahodnou chuť je velmi vyhledávanou komoditou.


Obsahuje zhruba 2–3× méně kofeinu než robusta a její chuť je často popisována jako kyselá s bohatší chutí, ve které je možné cítit ovoce, čokoládu a květiny. Arabica, který zaujímá asi z celkové produkce kávy. Ke svému růstu potřebuje stálé a vyrovnané počasí, neboť je citlivý na pokles teplot a je také velmi málo odolný proti chorobám a škůdcům. Konkrétně odhaduje sklizeň ve výši 17milionu žoků (po kg).


Téměř celý objem světové produkce kávy poskytují dva druhy, tzv. Arabika, kávovník arabský, je nejdůležitější botanický druh, především pro vysokou kvalitu svých plodů.

Pochází z něj asi světové produkce zelené kávy. Robusta, kávovník laurentský, je druhý nejvýznamnější druh. Tvoří až z celkové produkce kávy na světě.


Její zpracování je poměrně náročné, zrna se zpracovávají takzvanou „mokrou metodou“, což znamená, že káva projde procesem fermentace. Tento způsob zpracování je finančně náročnější, a proto je také výsledná cena této kávy vyšší než u ostatních druhů. Produkce kávy v Brazílii a Vietnamu sráží cenu kávy Levná arabika má negativní vliv i na cenu méně kvalitní robusty, které překazila její růst. Největší brazilský producent arabiky firma Exportadora de Cafe Guaxupe Ltda. Kategorie Pro ženy Pro muže Nadměrné velikosti Pro děti a miminka Nábytek a bydlení Sport Hobby a volný čas.


Každá z certifikací deklaruje, že právě ona je ta, která řeší nejdůležitější problémy farmářů a produkce kávy. Zároveň za každou z těchto certifikací se musí platit, což logicky vede ke zvýšení ceny produkce kávy. I proto se dá chápat certifikování farem a káv jako určitou investici, která se logicky musí. Pro odběratele kávy to znamená nejistotu dodávek a časté cenové výkyvy. Téměř polovinu světové produkce odebírají pouhé čtyři společnosti: Kraft, PG, Sara Lee a Nestle.


Jejich vliv na cenu kávy tedy nelze zpochybnit. Významně trh ovlivňují i spekulanti, protože káva je druhou nejvíce obchodovanou komoditou. Přehnaná produkce kávy , čaje nebo kakaa může zvýšit výskyt malárie.


Je nutné dbát na to, odkud pocházejí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky