úterý 22. listopadu 2016

Jak zvlhčit vzduch v létě

Tato otázka často přijde na mysl nejen v topné sezóně. Vyzrajte na suchý vzduch. Suchý vzduch vám může způsobit mraky zdravotních problémů a rány statickou elektřinou, která se podílí i na zvýšenné prašnosti.


Vlhkost vzduchu se tak pohybuje zpravidla kolem , což opravdu není dostačující. Také doma v zimě pokašláváte, zatímco v létě jste fit?

Možná za to může příliš suchý vzduch. Ideální vlhkost vzduchu by se měla pohybovat okolo až. V uzavřených místnostech totiž rychle narůstá koncentrace oxidu uhličitého, který navozuje ospalost a únavu.


Jeho zvýšený obsah se projevuje bolestmi hlavy, nevolností, problémy se spánkem. Zejména v chladných měsících roku, kdy probíhá topná sezóna, je problém suchého vzduchu v bytech a domech vysoce aktuální téma. Právě topení totiž vzduch v místnostech výrazně vysušuje.


Než začnete vzduch v místnosti zvlhčovat, je třeba zjistit, jaká je počáteční hodnota (měří se vlhkoměrem).

Vzduch lze zvlhčit klasickým způsobem – nádoba s vodou na topení (nebezpečí plísně), mokré prostěradlo na topení či nad lůžkem, nádoba s vodou, ve které je houba, větrání. Pomůžou přístroje i rady našich babiček. V zimní topné sezoně klesá vlhkost vzduchu ve většině místností na hodnotu kolem. Nepodceňujte vzduch v místnosti.


S teplou párou – vodní pára se v ochlazovací komoře mísí se vzduchem a je vypouštěna z přístroje. Nejjednodušší způsob, jak vlhkost vzduchu upravit, je pomocí přístrojů. Tento typ účinně ničí bakterie, ale zvyšuje teplotu v místnosti.


Nevýhodou je spotřeba energie. Se studenou párou – nasátý vzduch se smíchá s vodní párou, a teprve poté vychází z přístroje. Vhodný je i zvlhčovač vzduchu. Jak doma zvlhčit vzduch.


Aby vlhkost vzduchu v místnosti skutečně vzrostla na přijatelnou úroveň, musí se vzduch obohatit o několik litrů vody. A toho pomocí mokrých hadrů rozprostřených po radiátorech dosáhneme velmi obtížně. S příliš nízkou vlhkostí vzduchu nám.


Tady je tipů a vychytávek, které jsem hned otestovala.

A musím říct, že příští noc už pro mě byla daleko příjemnější. V létě nás trápí nejen teplý, ale také suchý. Nejdřív zjistěte, jak moc suchý vzduch doma máte.


Mnoho moderních teploměrů je v dnešní době vybaveno vlhkoměrem (hygrometrem), kterým lze zjistit relativní vlhkost vzduchu. Nadměrně suchý, ale také příliš vlhký vzduch , totiž ohrožují vaše zdraví. Tušíte vůbec, jaká má být správná vlhkost v bytě v zimě a létě , jak ji změřit a jak ji případně ovlivnit?


Zvlhčit suchý vzduch ale můžete i jinak, jednoduše, levně a prakticky. Ve spoustě bytů v panelových domech lidé věší vyprané prádlo na skládací věšáky. Vlhkost z oblečení se vypařuje a vzduchu to jen a jen prospívá. Rozvěste na topení mokré ručníky, prostěradla nebo jiné velké kusy látky.


Relativně ideální vlhkost vzduchu je kolem –. Hádáte správně, pokud si myslíte, že suchý vzduch je vše pod vlhkosti. Velice působivým způsobem, jak zvhlčit vzduch v bytě, jsou různé pokojové fontánky nebo vodní stěny, které fungují na bázi miničerpadel a zároveň jsou estetickým i uklidňujícím doplňkem interiéru. Výsledkem je chladný a hlavně suchý vzduch v bytě, což je paráda. Nejhorší věc, kterou lidé bez klimatizace dělají, že se zabarikádují v horkém bytě. Už po hodinách je vzduch nasycen vodní párou a je tam příšerně.


To už je lepší otevřít okna a. S přibývajícím teplem se ale současně snižuje vzdušná vlhkost , což našemu organismu vůbec nesvědčí. A právě v období, kdy topíme a málo větráme, nás trápí suchý vzduch v bytě nejvíce. Co naplat, že vzduch zvlhčujeme už jen vlastním dýcháním, když tím zároveň spotřebováváme kyslík a to opět způsobuje únavu.


Když vstoupíme do místnosti s vydýchaným vzduchem, můžeme mít až pocit velké nevolnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky