pondělí 16. července 2018

Co na popáleniny od vody

Co na ránu v žádném případě nepatří? Nedotýkajte sa rany, nepraskajte pľuzgiere a na popáleniny nenatierajte dezinfekciu, pleťové vody , masti ani krémy. Nežiadúce sú aj iné folklórne recepty ako sú maslo, čaj, zubná pasta, múka, cibuľa, alebo napríklad levanduľa.


Ich použitie sa nezakladá na medicínskych dôkazoch a môže viesť k infekcii, ktorá zranenie. Drobné popáleniny , obecně označované jako popáleniny prvního stupně, se často mohou stát doma.

Příčin může být mnoho - od nehod v kuchyni po opaření vodou v koupelně. Boli sme na atletických pretekoch v cudzom meste. Skáčem do diaľky, a keď som si šla po skončení súťaže do vaničky umyť nohy od piesku, pustila som si ako vždy studenú vodu z modrého kohútika. Pamatujte na to, že každá popálenina je závažná a jej nevhodná léčba může skončit velmi špatně.


Co pomáhá na popáleniny. Ať už jde o popáleniny od slunce, ohně nebo horkých předmětů, mohou velmi potrápit a bolet. Je proto dobré vědět, co na popáleniny zabere a jak postiženému ulevit.

Na popáleniny prvního stupně, na uzavřené puchýře a na kůži, která není odkrytá, většinou nemusíte dávat náplasti. Menší popáleniny druhého stupně je ovšem dobré ovázat, abyste se vyhnuli infekci. Ovažte si postižené místo jemnou gázou a upevněte ji lékařskou páskou. Každý den si obvaz měňte.


Velmi účinné pro ošetření tepelných popálenin jsou speciální náplasti, které nejen urychlují hojení, ale zároveň do rány nepropustí žádnou infekci. Popáleniny od ohně či horkých předmětů. Dala som jej obklad zo studenej vody a potom fenistil gel - je písané, že aj na popáleniny je. Potom som jej to nahrubo natrela sudocremom - je písané, že aj na popáleniny je. Teraz večer som skoro odpadla.


Na stehne má červené fľaky, ale na lýtku má pľuzgier ako hrom - asi. Třezalkový olej…ale ne každý ho má doma…a zrovna před asi měsícem mi babička dala takovou babskou radu na popáleniny - trochu kvasnic rozmíchat s trochou vody na kašičku a napatlat to na spálené místo…až to zeschne a vytvoří krustu, tak znova, klidně několikrát…babi to má ozkoušené na strýcovi, ten si přilepil prý prdel ke kamnům, bydleli zrovna ve. Na co si dát při léčbě lehkých popálenin a opařenin pozor. Vždy postupujte přísně sterilně. Zamezíte tím vzniku případné infekce a tím předejdete následným komplikacím.


V případě vzniku puchýřů kryjte postižené místo sterilní gázou.

Případně krátce ochladit studenou vodou, ledem , pak dotekově osušit a zakrýt pěnou Pantenolu i okolí. Podle způsobu vzniku popáleniny je dělíme na popáleniny termické (plamen, opaření), elektrické (blesk, elektrický proud), chemické (kyseliny, zásady). Ještě důležitější je však popáleninám v domácnostech předcházet. Přímo na popáleniny nepřikládejte led ani ledové obklady. Poskytnutí správné první pomoci popáleným dospělým a dětem je velmi důležité.


Pokud si tak opálit ruku, prsty apod. V tej chvíli hľadáme rýchlu úľavu od bolesti. Ako prvé, čo treba urobiť, je schladiť postihnuté miesto prúdom studenej tečúcej vody , a to čo najdlhšie. No recepty starých mám nám radia aj iné odskúšané metódy.


Vylezte co nejklidněji z vody. Při vylézání z vody se snažte neškrábat si ránu rukama. Pravděpodobně máte na pleti stále chapadla a kdybyste si na ně sahali, popálili byste se ještě více. Pozor na zaručené rady našich babiček, dejte přednost odborné pomoci. Moderní medicína stále postupuje dopředu a časy, kdy se na popáleniny používalo máslo, olej nebo zasypání moukou jsou snad dávno pryč.


Takové osvědčené praktiky mohou někdy spíše uškodit než pomoci. Po několika dnech od zranění je. Stupeň teploty zdroje popálení a doba kontaktu s povrchem těla mají nějvětší vliv na výslednou hloubku popáleniny. Pro ilustraci uvádíme, že horký olej má přibližně 200°C, horká voda z kohoutku maximálně 60.


Ano, měli jste se namazat, na sluníčko nikdy nechoďte bez krému s SPF faktorem. Ale už se stalo, po bitvě je každý generál. Máte spálená ramena nebo dokonce celé tělo a kdo to zažil, ví, jak to bolí.


Kůže spálená od sluníčka je totiž stejně bolestivá jako kůže spálená například od horké pánve, jen obvykle na větší ploše.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky