čtvrtek 26. července 2018

Sklokeramika nebo plyn

Jaké výhody má indukce? Proč byste měli zůstat u plynu? Přečtete si plusy a mínusy jednotlivých typů varných desek a zvolte si tu, která vám bude vyhovovat nejvíce. Elegantní sklokeramika Plusy: Díky hladkému povrchu ji budete snadno čistit. Funguje jako klasická elektrická.


Sklokeramika nebo plotýnky? Elektřina jako zdroj energie eliminuje rizika spojená s užíváním otevřeného ohně. Při koupi elektrického sporáku můžete vybírat mezi sklokeramickou deskou a klasickým zařízením s litinovými plotýnkami.


První uvedené jsou vybaveny světelnou indikací zbytkového tepla a tak snižují riziko. Plyn má vyrovnanou energii. Dle ajurvédy jídlo na ohni a plynu pomáhá rozpálit trávení. Nevýhody: Udržování nízké teploty může být obtížné (lze ale použít rozptylku). Vítr může plyn zhasnout (u starších sporáku hrozí únik plynu).


Bezpečnost (u starších plynových sporáků možný únik plynu). Při přímém porovnání sklokeramika versus litinové plotýnky činí úspora až ve prospěch sklokeramiky. Sporák, je lepší plyn nebo sklokeramika ? Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti.


Nebo jak jste na tohle přišla? Dnešní varné desky, snad už všechny, i ty levné mají ochranu proti úniku plynu zajištěnou bezpečnostní pojistkou hořáků, takže i když vám zhasne plamen a nevypnete hořák, tak plyn neuniká. Zkontrolujte, aby byly ve výbavě varné desky trysky odpovídající konkrétnímu druhu plynu, který je v domácnosti, tedy buďto zemní plyn , nebo lahvovaný propan-butan. Zvažte také způsob konstrukce, která bude odolná i při častém používání, ať už je to konstrukce podpěr hrnců nebo samotných hořáků.


Já jsem celý život měla plyn , takže jsme šli znovu do plynové desky. Co jsem slyšela o indukci, tak údajně je voda uvařená ( nebo pokrm ohřátý) prý hne ale musíš mít k tomu nádobí určené. Pro zastánce vaření na plynu to má obrovskou výhodu: italské výrobky obvykle nesou pečeť místní designérské tradice a nad mnohou devadesát centimetrů širokou varnou deskou osazenou pěti nebo šesti hořáky zaplesá srdce kuchaře. Můžete okamžitě podle potřeby redukovat intenzitu a teplotu. A navíc dokáže teplotu regulovat s přesností na 1°C.


Co se týče chladnutí varné plochy, indukce zchládne již za minut, plyn za minut a sklokeramika až za půl hodinu. Celková energetická efektivnost indukce je , plynu a sklokeramiky. Tak na spotřebu jen na vaření už je zemní plyn dražší teď, zlevnili plyn a zvedli paušáli, teď zase zdraží plyn.


Obecně se pod pojmem sklokeramika rozumí deska s elektrickými topnými spirálami, které ohřívají varné zóny. Na tuto desku lze, oproti indukcím, použít nádobí z jakéhokoli materiálu. Ovšem když vám třeba vykypí hrnec a tekutina zateče mezi rámeček a sklokeramický zákla hůře se čistí. Anebo si lze pořídit i. Energie Kuchaři profesionálové nedají dopustit na plynový sporák, indukční deska zase vodu na kávu uvaří nejrychleji.


Jaký sporák je nejúspornější? Je to o zvyku a taky třeba o tom, zda máš doma malé děti, nebo naopak důchodce. Pokud ano, tak je indukce vhodnější - nehrozí, že dítě omylem spustí plyn , nehrozí, že stará babička nechá na plynu konvici či kastrol co překypí a uhasí plamen (i když dneska prý maj plynové sporáky nějakou bezpečnostní pojistku). TEST varných desek s návodem jak vybrat nejlepší varnou desku.


Dozvíte se, jestli zvolit indukční, sklokeramickou, nebo plynovou, kolik plotýnek a která je dobrá. Přečtěte si recenze lidí, vítěze testů a jak vybrat. Hamletovská otázka – pořídit si do kuchyně plyn , nebo raději elektřinu?


Udává se totiž, že vaření představuje pouze malou část celkové spotřeby energie v domácnosti (udává se od až podle toho, zda do výpočtu zahrnujete i vytápění, osvětlení atp.). Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné zjistit rozdíl v úspoře elektrické energie mezi indukční a sklokeramickou deskou? Zařizujeme byt, který nemá plynovou přípojku a tudíž všechny spotřebiče musí být na elektriku. Rozhodujeme se z důvodu úspory financí i elektrické energie, který způsob bude lepší - sklokeramická deska nebo indukční deska.


Já furt nevím Vždycky jsem chtěla indukci, protože se to líp udržuje (nic se tam nepřipéká, nejsou tam knoflíky, kde zalézá bordel), je to bezpečnější (když mi dítě otočí knoflíkem, nevybuchnem, případně se nezadusí celá rodina), rychle se ohřívá třeba voda na těstoviny a tak.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky