pondělí 27. srpna 2018

Čínské hůlky držení

Jak správně držet čínské (japonské) hůlky. Japonské jídelní hůlky jsou kratší a širší, čínské o něco delší. Technika nabírání porcí jídla je ale s oběma typy stejná. Vložte obě hůlky do hrany dlaně, kde končí ukazováček a začíná palec.


Tenčí konce se budou dotýkat jídla, silnější.

Krok 3: Čínské h ůlky stále držíme oběma rukama, a poupravíme podle potřeb, toto se liší jelikož každému hůlky vyhovují jinak. Upravuje se odstup hůlek podle šířky bříška palce a vysunutí hůlek podle potřebné délky. Jejich používání je rozšířeno v zemích čínského kulturního okruhu, tedy v Koreji, Japonsku ( čínské jídelní hůlky mají kulatou spodní část pro uchopení jídla, kdežto japonské ji mají zploštělou), Vietnamu a dalších okolních zemích, které byly v minulosti čínskou kulturou. Video nejenom o tom jak hůlkama jíst, ale také trochu o nich samotných :). Protože na závěr školního roku dostali naši pilní žáci jako velice praktický dárek japonské hůlky , tak tady máte stručný návod s obrázky, jak s nimi správně zacházet.


JAK POUŽÍVAT ČÍNSKÉ HŮLKY. Na začátku je důležité si uvědomit dva základní předpoklady, kterých musíte docílit, abyste mohli efektivně užívat čínské hůlky.

Prvním předpokladem je, že žádný z obou konců hůlek nesmí přečnívat přes druhý. Druhou podmínkou je, že obě hůlky musí ležet v jedné rovině. Kde jídelní hůlky (japonsky hashi) koupit? Lze je zakoupit ve specializovaných internetových obchodech, díky rozšíření japonské a čínské kuchyně dnes také v hypermarketech v regálech s příbory. Cena se pohybuje od Kč u nejlevnějších jednorázových modelů až po 1Kč u lakované varianty.


Jí se jimi zejména pokrmy skládající se z rýže, čínských nudlí a zeleninových, masových směsí a další pokrmy, ke kterým je jich vhodné použít. Patříte-li mezi milovníky japonské a asijské kuchyně, jídelní hůlky zřejmě patří k vaší běžné kuchyňské výbavě. Hůlky také patří mezi oblíbené (nejen) vánoční dárky. V této sekci objevíte různé typy jídelních hůlek v rozličných dekorech, barvách i materiáleh. Vítáme vás na stránkách CinskeHulky.


Vybrané Jídelní hůlky mohou posloužit nejen jako vhodná dekorace či doplněk do bytu, ale i jako hezký dárek pro vaše blízké a přátele. Dřevěné a bambusové hůlky jsou na použití nejsnadnější, protože hrubá textura na konci usnadňuje držení jídla. S plastikovými je to obtížnější. Kovové hůlky , oblíbené v Koreji, jsou nejnáročnější ze všech.


Začněte jednoduššími a postupně se propracovávejte k náročnějším.

Až budete příště pozvaní. Stačí jen nůž rybička, dvě rovnější větvičky a pár minut práce. Když jsem kolegům předváděl, jak se hůlky správně drží, používal jsem na demonstraci dvě tužky. K jídlu se sice nehodí, nicméně pokud si.


Asii, jsou rozšířené v Číně, Koreji, Japonsku, Vietnamu a částečně Thaisku. V Číně se jim říká kuaizi, jedná se o dřevěné hůlky s jedním koncem hranatým a druhým kuželovitým. Tyto hůlky mají původ v čínské dynastii Šang, první. V, protože tento tvar se považuje za symbol smrti. V japonské nebo čínské restauraci se může stát, že místo příboru dostanete na stůl pouze hůlky , které jsou tradičním jídelním nástrojem právě ve východní Asii a Thajsku.


Hůlky se převážně vyrábějí ze dřeva nebo bambusu, zřídka se můžete setkat s hůlkami kovovými nebo plastovými. Nově u nás naleznete čajové láhve ve skvělé kvalitě a moderním vzhledu. Lahev na čaj je vhodná ke každodennímu používání.


Stříbrné hůlky se údajně používaly v Číně k odhalení otráveného jídla. Pokud byl přítomen je hůlky vlivem chemické reakce zčernaly.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky