středa 15. srpna 2018

Jak vyčistit troubu jedlou sodou

Vezměte si na pomoc jedlou sodu a ocet. Ocet bude se sodou reagovat a vytvoří jemnou pěnu. Nakonec vezměte vlhký hadřík a omyjte troubu do čista. Možná budete muset několikrát opakovat, protože.


Naprosto jedinečný způsob jak dokonale vyčistit troubu od zapečených mastnot a nečistot je za použití jedlé sody. Nasypte tedy do hrnku cca lžic jedlé sody a přilévejte postupně teplou vodu, dokud nevznikne hustá pasta.

Samotný ocet na troubu není moc účinný. Je vhodné jej použít v kombinaci s jedlou sodou. Ocet lze použít jen na lehce zamaštěnou troubu , a to okamžitě po pečení. Při větším znečištění se bez chemie bohužel neobejdete. Vždy mějte na paměti, že trouba by se měla čistit ještě teplá.


Stačí málo a můžete mít koberec zase jako nový. Stačí jen trocha trpělivosti a na koberci nebude nic znát, aniž byste museli použít agresivní prostředky. Amoniak je jedovatý, vydává nepříjemná zápach a je třeba během čistění dobře větrat.

Nejprve si rozehřejte troubu na 1°C. Do jedné zapékací mísy si nalijte litr horké vody a do druhé si nalijte 2ml čpavku. Pak mísu s vodou umístěte do dolní části a mísu se čpavkem do střední. Budeme potřebovat jedlou sodu a půlku citrónu. Tato metoda odstraní i odolné skvrny, které běžně dostupnými přípravky nevyčistíte (např. skvrny od dětských příkrmů, na látkových plenách).


V troubě pečeme dost často při vyšších teplotách. A dost často z plechu vystříkne tuk, vypařuje se mastná pára, která se usazuje na stěnách trouby, prostě se trouba často dost zašpiní a je potřeba ji čistit. Pokud je hrnec připálený jen lehce, obvykle stačí jen důkladné odmáčení a vydrhnutí čisticím prostředkem na nádobí.


Jak na připálený hrnec? Pokud jsou připáleniny silnější, posypejte dno hrnce jedlou sodou , přilijte trochu vařící vody a nechejte odmočit přes noc. A aby to bylo ještě o něco příjemnější, při postupu podle našich návodů budete potřebovat jen to, co jistě máte běžně doma – tedy citrón, jedlou sodu, ocet nebo prášek do pečiva.


V misce smíchejte pár lžic octa s lžící jedlé sody. Měla by vám vzniknout pasta podobná tekutému písku. Pomocí houbičky naneste prostředek do trouby. Nechte působit, důkladně odstraňte nečistoty a nakonec setřete do sucha.


Po měsících pečení je trouba většinou dost špinavá. Nahromaděná mastnota a spálené jídlo se v ní mění na uhlík a způsobuje nepříjemný zápach. Když necháte troubu špinavou, nakonec z ní bude každé jídlo chutnat nepříjemn.

Sodou můžete zbavit zápachu psí pelíšek (vysypat a vyluxovat), kočičí toaletu nebo prášek použít k vyčištění skel akvária. Je velmi účinným prostředkem na vyčištění grilu, plastového nábytku a bazénů, tehdy použijete sodu místo jiného čisticího prášku. Na špinavou troubu s jedlou sodou a octem.


Bude opět jako nová Aktuálně. Budete potřebovat jedlou sodu, vodu, ocet a pár hodin času. Máte troubu zanesenou připáleninami a usazenou mastnotou? Vyzkoušejte tento jednoduchý způsob čištění, po kterém bude vaše trouba jako nová! Pro kompletní vyčištění umyjte nejdříve skla trouby (1. popsaný postup) a poté vnitřek trouby (2. popsaný postup).


V průběhu čistění trouby. Troubu je vhodné čistit co nejdříve po použití Zásadou, které je třeba se držet, je nenechat případnou mastnotu zbytečně opakovaně připalovat tím, že budete troubu používat i přesto, že je znečištěná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky