čtvrtek 20. září 2018

Suchý vzduch v ložnici

A v neposlední řadě jsou tu interiérové fontány, které navíc ještě příjemně uklidňují. Ať už si vyberete jakoukoliv variantu, buďte opatrní a hodnoty relativní vlhkosti si dobře kontrolujte. Nadměrná vlhkost muže napáchat ještě více škody než suchý vzduch. S čím bojujete častěji?


S vlhkostí, nebo suchým.

Zvlhčit suchý vzduch ale můžete i jinak, jednoduše, levně a prakticky. Ve spoustě bytů v panelových domech lidé věší vyprané prádlo na skládací věšáky. Vlhkost z oblečení se vypařuje a vzduchu to jen a jen prospívá. Rozvěste na topení mokré ručníky, prostěradla nebo jiné velké kusy látky. Jednou za čas pořádně vyvětrejte, aby se obměnil suchý vzduch v místnosti s čistým a vlhčím vzduchem venku.


Je lepší větrat kratší dobu a intenzivněji, než déle a málo. Závisí to ovšem na venkovních podmínkách.

Obecně je dobré větrat vždy, ale nezapomeňte, že vlhkost v ovzduší kolísá podle počasí i teploty. Zejména v chladných měsících roku, kdy probíhá topná sezóna, je problém suchého vzduchu v bytech a domech vysoce aktuální téma. Právě topení totiž vzduch v místnostech výrazně vysušuje. A netýká se to rozhodně pouze ústředního topení. Ještě větší dopad může mít topení v krbu či kamnech.


Pokud je u vás doma tento ukazatel nižší, očekávejte problémy. Snížení pracovního výkonu. Vlhkost vzduchu se tak pohybuje zpravidla kolem , což opravdu není dostačující.


Velmi důležitým faktorem je také vlhkost vzduchu. K tomu, abychom dobře posoudili vlhkost vzduchu v našem okolí, slouží veličina s názvem relativní vlhkost vzduchu. Udává se v procentech, přičemž procent představuje absolutně suchý vzduch a 1procent vlhkosti pak dokonale vlhký vzduch prosycený párou. Když se ráno vzbudíte, máte nateklé oči, ucpaný nos a škrábe vás v krku? Máte pořád vysušenou pokožku, celý den vás dráždí suchý kašel a jste unavení?


Důvodem nemusí být viróza nebo jiná bakteriální infekce, ale možná doma dýcháte příliš suchý vzduch. S teplou párou – vodní pára se v ochlazovací komoře mísí se vzduchem a je vypouštěna z přístroje. Tento typ účinně ničí bakterie, ale zvyšuje teplotu v místnosti.

Nevýhodou je spotřeba energie. Se studenou párou – nasátý vzduch se smíchá s vodní párou, a teprve poté vychází z přístroje. Když si na noc pustíte v ložnici zvlhčovač vzduchu, vyhnete se vysychání pleti. Suchý vzduch pleť značně vysušuje. Snažte se udržet si doma vlhkost okolo.


Zvlhčovač je důležitý zapínat hlavně na noc, kdy tělo odpočívá a pleť regeneruje. Příliš suchý vzduch by mohl způsobit rychlé odumírání kožních buněk. Pozor na suchý vzduch v zimě 13. Nebo vám doma plesnivějí zdi, rosí se okna, vzduch je zatuchlý a nepříjemný? Pak vás zřejmě, stejně jako stovky dalších domácností, trápí problém s optimální vlhkostí vzduchu.


Můžete zkusit finty našich babiček a umístit na topení nádobu s vodou. Trápí vás naopak suchý vzduch ? I zde platí, že je nutné pravidelně větrat. Druhou možností jsou zvlhčovače, které mohou být ultrazvukové, parní nebo studené.


Vyrábí se v mnoha designech a materiálech. Jejich cena se pohybuje okolo 1Kč. Máte-li doma suchý vzduch , pomohou vám bylinky nebo koření.


Do vody ve velkém hrnci vložte sušený květ lípy nebo černého bezu a povařte. Tím zvlhčíte a provoníte příjemně vzduch. Pomoci může zvlhčovač vzduchu nebo alespoň nádoba s vodou umístěná na radiátoru, případně vlhké prostěradlo přes topení, nikoliv v posteli. Ako však suchý vzduch v miestnosti riešiť? Siahnuť možno po viacerých domácich radách, vhodným riešením je však zvlhčovač vzduchu.


Používanie zvlhčovačov vzduchu počas vykurovania odporúčam, nemali by sme však zabúdať na to udržiavať ich v čistote, aby sa v nich nemohli tvoriť baktérie,“ dodala Janeková. Ani nadměrná vlhkost neprospívá našemu zdraví a kromě toho se nepříjemně podepisuje na zdivu, kde se mohou objevit plísně. Jaká by měla být optimální vlhkost vzduchu v interiéru? Najdeme lepší podmínky v novostavbách, starých domech nebo v panelácích?


Jak si poradit s vlhkostí nebo s příliš suchým vzduchem?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky