Jde to i bez rychlosoli. Zde se už však jedná o chemii, a tak záleží na každém, jak striktně k vaření přistupuje. Tato směs však zajistí to, že šunka bude i po uvaření hezky vonět a nebude mít zašedlou barvu. Výroba domácí šunky není vůbec složitá, o čemž se můžete přesvědčit po přečtení receptu a při její výrobě doma. Tato forma není drahá, a pokud budete šunku pravidelně.
Tip: Výborná je z králíka nebo z kuřecích stehen. Díky rychlosoli by mělo maso změnit troška i svou strukturu a mělo by se začít trošku rozpadat. Když máme víc masa, tak ji nedělám do šunkovaru, ale do menších zavařovacích sklenic. Příprava je stejná, maso pak napěchuju do sklenic, jen je přikryju a nechám v lednici do druhého dne.
Poprvé jsem ji dělala z kuřecích prsou a bez rychlosoli , byla výborná, jen trochu susší. Tak jsem zvědavá na tu vepřovou. Ono opravdu záleží na teplotě, mám šunkovar s vnitřním teploměrem, udržovala jsem teplotu v mase na - asi těch minut. Proč nevařit šunku ve vodě, která vře?
Co když nepoužiji pragandu, ale jen. Než jsem jednou sundala šunkovač ze špajzu z těch nejvyšších pater,zkusila jsem ji udělat v lahvi od minerálky a také se povedla a ještě když jsem hotovou jen roztřihla,bylo. Po otevření tašky doma nevoněla po mase a ani šunka z ní vyrobená neměla tu správnou libou vůni. Takže při nákupu buďte ostražití.
Vařit domácí šunku chce pomůcky. Ideální je mít takzvaný šunkovar, což je válcovitá nádoba, kterou naplníte připraveným masem a vložíte do vodní lázně. Ingredience: 2kg vepřového masa, 200ml vody, 25g řeznické soli, lžíce medu, pepř, sušený česnek, špetka papriky. Rychlosoli se přidávají do uzenin. Postup: Jednu polovinu masa nakrájejte na kostičky velké a. Děkuji Dobrá je obojí Z králičího masa se trochu prodraží,ale jednou za čas stojí za to,takovouútratuudělat Ivace64: Ivi je k dostání v drogerii Teta.
Prodává se v 2g sáčku. Poté vyjmeme šunku z formy nebo obalu. Protože ale neobsahuje chemické konzervanty v obvyklém poměru, jaký používají masokombináty, je třeba počítat s tím, že doba spotřeby je cca 3-dní (u nás tak dlouho nikdy nevydrží). Uchováváme v lednici, lze i zamrazit. Ale říkám si, že výrobci si dobu zrání zřejmě chtějí zkrátit a tak používají rychlosoli.
Jedná se mi také hlavně o děti - starší (let) má šunku hodně ráda, dávám jí ji asi - 3x týdně, kdy kupuju také bez rychlosoli v jedné pojízdné masně, mají tam vyloženě uvedeno šunka bez éček a bedlivě jsem pročetla složení a je tam pouze maso a kuchyňská sůl. Mám se snad bát kupovat kvůli riziku. Mimochodem, jde to i bez rychlosoli a řekla bych, že je to lepší.
Sůl draselná má totiž poněkud palčivou podchuť a to je důvo proč se nám zdají kupované uzeniny přesolené. Nehledě na to, že to není zrovna moc zdravé. Jednoduchá a přitom tak chutná, hlavně domácí a bez zbytečných přidaných konzervačních látek.
Hlavně vím, že obsahuje kuřecí prsa. Dobrou zprávou ale je, že šunku zvládnete připravit i bez této pomůcku. Samozřejmě, pokud doma máte šunkovar, domácí šunku uvaříte snadno a efektivně. A nikdo neříká, že když se do přípravy domácí šunky nadchnete, nemůžete si šunkovar koupit.
Seženete ho třeba v domácích. Recept na nejlepší salám, který neobsahuje rychlosůl Jeden z nejkvalitnějších salámů je Lovecký salám. Domácí lovečák bez rychlosoli.
Taky je to nemalý cenový rozdíl. Dušená šunka je opravdu něco úplně jiného než pršut. Pokud si ho vyrobíte doma, nemusí.
Možná bych ještě dodal, že naložení syrového masa na dušenou šunku v obyčejné soli by mělo trvat o něco déle než v rychlosoli (proto taky název rychlosůl), ale není to pravidlo, záleží i na kvalitě masa. Podle mě je šunka od kosti. Ta se nasoluje a vaří… Pak také většina „problémů“ se jeví v jiném světle. Recept na domácí debrecínku od Mistra Vrabce též fungoval – a bez střívek a šunkovarů.
Nasolené karé, svázané, se prudce opeklo, a pak dalo vařit , na ávěr se obalilo. Inspirativny recept, ale ma zaskocilo pouzitie 20gr. Konzumacia potravin s obsahom rychlosoli bez primeranej tepelnej upravy je vyslovne zakazana: citujem vyrobcu: „Zákaz solenia mäsa a iných požívatín určených na priamu konzumáciu.
Dále vyrábíme ručně krájené Škvarky v sádle, Uzenku z uzeného masa, Utopence bez lepku a České sádlo voňavé po škvaření. Také Škvarečku - pomazánku se 1 škvarků a nově Paštičku, která se stala prodejním trhákem, protože je jen z masa a bez mouky.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.