středa 2. září 2015

Spotřeba bojleru

Tu jednoduše vypočítáte vynásobením příkonu a doby ohřívání vody. Spotřeba elektřiny se často vyjadřuje v kilowatthodinách (kWh). Reálnější příklad představuje silnější 2kW bojler pracující poloviční čas, tedy minut.


Ohřev z teploty vstupní vody 30°C na teplotu výstupní vody 60°C - uvažuji , že ne vždy spotřebujete celý obsah bojleru a tudíž se voda nebude ořívat z 15°C , ale asi tak z 30°C. Denní ohřev bude trvat asi hod. To odpovídá denně cca kWh.

Potřebné dení i roční náklady získáte podle vašeho el. Při výběru bojleru je vždy třeba se řídit počtem osob, které ji obývají, uděláme si tak alespoň orientační představu. Tepelná ztráta domu, roční spotřeba tepla na vytápění.


Velmi praktická je také možnost doplnit tento typ bojleru o solární. Mám klasický „zásuvkový“ wattmetr, takže jsem si nechal „rozpojit“ kabel, kt. Problém je, že wattmetr ukazuje jen napětí a frekvenci, ale při zapnutí bojleru neměří proud a tedy ani spotřebu.


Jaká je spotřeba a frekvence využívání vody ve vaší domácnosti? Pro dva lidi je postačující objem bojleru kolem l, čtyřčlenná rodina potřebuje minimálně 1– 1l objemu. Při výpočtu však počítejte s menší rezervou a raději si kupte.

Před deseti lety se ještě spotřebiče štítky, a tedy ani písmeny neoznačovaly, ale spotřeba odpovídá písmenu C. Snad tento článek odpověděl na dvě základní otázky zadání – jak se počítá spotřeba elektrické energie a druhou – k čemu je dobré to vědět by se dalo souhrnně odpovědět, že dobré je to pro maloodběratele, či vlastníka bytu nebo nemovitosti, aby si mohl spočítat kolik a za kolik, aby se mohl kvalifikovaně. Vyjímatelné topné těleso (ohřívač) může být vyjmuto bez vypouštění zásobníku bojleru. Odolnost vůči vodnímu kameni a korozi ovlivňuje materiál příruby a nádoba ohřívače. Pro nejlepší odolnost by měly být oba komponenty.


Spotřeba bojleru je na českém trhu částečně vyřešená již dopředu. Díky tomu, že bojlery pracují v tarifu nízkého napětí-tzv. Před pořízením, je důležité vzít v potaz jaký objem je vhodný pro vaši rodinu. Jinak doporučuju bojleru se pokud možno vyhnout, pokud ho nebudete kombinovaně ohřívat sluncem nebo levnějším topením. Snažte se vyřešit ohřev TUV průtokově.


Na bojleru určitě nešetřete, jde o investici v řádu let, takže byste se měli zaměřit i na prověřené modely a značky. Pořizovací náklady jsou však různorodé a samozřejmě záleží i na objemu nebo způsobu ohřevu vody. Rozdělme si proto vše pro větší názornost do několika různých menších podtříd.


Objem je při výběru bojleru jedním z klíčových kritérií. Pokud zvolíte zbytečně velký objem, budete platit za teplou vodu, kterou plně nevyužijete. Nechcete zažít ale ani opačný problém, tedy příliš malý objem bojleru. V takovém případě vám totiž teplá voda nebude stačit a na nahřátí další várky si budete.


Nedoporučuje se nastavovat více než 65°C, protože při hodnotách nad tuto teplotu se zvyšuje uvolňování vodního kamene.

Tím si zbytečně snížíte životnost svého bojleru. Ztráty způsobené přenosem - špatně izolované potrubí, stejně jako způsob, délka a místo kudy je vedeno může zapříčinit znatelné ztráty. Ztráty v samotném bojleru - při ochlazení vody mezi jednotlivými zahříváními. TZB-info využívá zpravodajství ČTK, jeho obsah je chráněn autorským zákonem.


Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky