čtvrtek 29. září 2016

Jasmínová rýže nebo basmati

Obě rýže , jak jasmínová tak basmati , jsou aromatické odrůdy, které tvoří skvělou alternativu k běžné dlouhozrnné bílé rýži. Rýže zasytí a přitom patří mezi dietní pokrmy. Některé státy dokonce na rýži pěstují Rozdíl mezi rýží parboile basmati , natural, jasmínovou a patna, druhy rýže - MUDr. Jasmínová rýže ve spíži je předzvěstí toho, že vaše rodina o hladu nezůstane.


Pak ztlumíme na nejslabší plamen a necháme dojít minut. Solit není potřeba, má výbornou chuť i bez soli. Největší chyba je nesprávný poměr rýže. Nebo ji vařte se špenátem jako rizoto, vznikne báječná pochoutka. Někdy by se mohlo zdát, že jasmínová rýže je ovoněná jasmínovou vůní či jinak upravená.


Není to jasmínová příchuť. Při vaření voní po jasmínových květech, ale to je zcela přirozená vůně zrníček. Dlouhozrnná rýže má zrna dlouhá 6–mm. Typickým příkladem může být rýže basmati. Většinou se používá jako příloha nebo k přípravě salátů.


Středně dlouhá rýže se zrny dlouhými 5–mm, ale silnějšími než u dlouhozrnné rýže. Po uvaření je tato rýže lepivější a měkčí než dlouhozrnná. Oproti tomu jasmínová rýže pochází z Thajska a přestože má zřejmě ještě hezčí aroma, podle kterého se ostatně jmenuje, je trochu lepivější.


Používá se hlavně v čínské, thajské a japonské kuchyni. Pro dnešní recept je jedno, kterou použijete, v obchodě nejspíš budete mít větší štěstí potkat rýži basmati. Rýže Basmati má nižší glykemický index, tzn. Díky tomu je vyhledávanou potravinou u zastánců zdravé výživy, sportovců a nedílnou součástí redukce váhy a diet.


Krom jasmínové rýže se též používá basmati , případně jiná dlouhozrná rýže. Stejně jako rýže Basmati , i jasmínová rýže je skvělou alternativou k “obyčejné” dlouhozrnné rýži. Na díl rýže cca dílu vody. Basmati rýže nebývá nazývána královnou rýže jen tak náhodou.


Tato rýže se pěstuje v čistém prostředí indického státu Paňdžáb, je velmi zdravá, má vynikající chuť a nízký glykemický index, tedy méně nezdravých škrobů než rýže běžná a jasmínová. Basmati je aromatická rýže , která se pěstuje převážně na rýžových polí v Pakistánu a Himalájích. Bas z hindštiny znamená vůně a mati znamená plný, tedy v překladu do češtiny plná vůně. Vaření rýže basmati K vaření rýže basmati platí pravidlo, že poměr obilniny ku vodě byl měl být 1: tedy na jeden hrneček rýže použijeme dva hrnky vody. Rýži nezapomeňte osolit a pokud chcete, aby měla aromatičtější chuť, můžete ji doplnit o kardamon, hřebíček, skořici nebo kurkumu.


Použijte poměr 1: pokud jste rýži předem propláchli. Thajská Jasmínová Rýže 10Kg Seznamte se Thajská jasmínová rýže od značky Green Dragon se už po dlouhá léta konzumuje jako prémiová rýže nejvyšší kvality nejen v Asii, ale i ve Velké Británii. Po takové rýži také vydržíme déle bez jídla, nemáme ihned chuť na něco dalšího. Paradoxně u nás v restauraci je nejoblíbenější jak jasmínová , tak basmati bílá rýže. Rýže od tradičního distributora kvalitních asijských potravin F. Tandoori si zamilujete.


Rýže jsou za skvělou cenu s možností dopravy zdarma nebo osobního odběru. Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Krásně voní a ještě lépe chutná. A v kuchyni je jako chameleon, zapadne do mnoha sladkých i slaných receptů.


Dejte si ji jako kaši, připravte slaný rýžový koláč nebo ji přichystejte jako přílohu k masu. Pokud vás téma jasmínová rýže zajímá více, naleznete zde všechny články, ve kterých se o jasmínová rýže zajímáme. Pak vypnu a nechám bez odkrytí cca minut stát, promíchám a teprve teď solím, případně nesolím vůbec, osolí to omáčka nebo to, s čím podávám.


Kupi Magazín je součástí největšího nákupního rádce Kupi. Ještě se mi nestalo, aby se rýže nepovedla.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky