středa 30. prosince 2015

Zavařování v hrnci s vodou

Pokud vývar obsahuje maso, tak zavařování po až hodinách opakujte. Po vychladnutí narovnejte do spíže, hlavně ne na světlo. Do hrnce vložíme zavařovací teploměr a přikryjeme pokličkou. Pomalu zahříváme na stanovenou teplotu ( v průměru °C) minut.


Paní Ciglbauerová předvádí způsob zavařování ovoce bez použití cukru a konzervantů. Vypeckované a vyjádřené ovoce rozdělíme na díly a poté zahříváme v hrnci do bodu varu.

Zatímco v minulosti šlo především o uchování potravin a zásobení spíže, dnes je zavařování hrou s vlastní nápaditostí. Skladba chutí, využívání exotických surovin, moderní zavařovací technika a postupy, internetová zásobárna zkušeností, to vše činí ze zavařování kulinářskou disciplínu. Na horní dno zavařovacího hrnce vyskládáme sklenice. Chceme-li zavařovat v páře, nalijeme vodu jen pod sklenice.


Při zavařování ve vodě zalijeme sklenice do čtvrtiny až poloviny. Použijeme-li teplý nálev, může být voda v hrnci horká. Hrnec přiklopíme poklicí a vodu rychle uvedeme do varu.


Je pak již jen na vás, pro jaké zavařování se rozhodnete.

Existuje více způsobů, můžete to zkusit v elektrické troubě, mikrovlnné troubě nebo také v myčce. Nejčastější je ale zavařování klasicky v hrnci s vodou. Náklady na doma připravené zavařeniny jsou v porovnání s těmi koupenými stále příznivé, takže se vyplatí investovat do zavařování čas a energii. Sklenice vyskládáme do hrnce s vodou a dáme vařit na plotnu. Nemusíte se zavařování být.


Zavařování v hrnci na sporáku. S trochou pečlivosti ho zvládnete i bez předchozích zkušeností. Připravte si zavařovací sklenice. Zavarovani v hrnci recepty, které budete milovat.


Zalejete převařenou, již vychladlou vodou a do každé sklenice přidáme špetku soli – udrží ovoce krásně tvrdé a šťavnaté. Navíc sůl zbaví meruňky přílišné sladkosti a učiní tak kompot nízkokalorický. Poté klasick zavařujeme v hrnci s vařící vodou po dobu cca minut.


Ponoření do vody vytvoří vlhké prostředí jako při zavařování v zavařovacím hrnci. Gumičky nebo víčka vlivem horkého vzduchu by bez vody mohli začít praskat. Ideální je pro zavařování program s co nejvyšším stupněm teploty vody, ale stačí i kolem stupňů.


Ovoce nebo zeleninu vložte do sklenic a zalijte studeným lákem. Základní postup zavařování v tlakovém hrnci.

Je nutné maximálně přesně dodržovat čas, který je poměrně krátký. Při delší době by se ovoce mohlo rozvařit. Džemy totiž není vždy potřeba sterilizovat. Před každým zavařováním musíte sklenice sterilizovat.


Dejte si vařit velký hrnec s vodou (může to být stejný hrnec, který později použijete k zavařování ). Všechny sklenice si prohlédněte a ujistěte se, že nejsou prasklé. Potom je na několik minut vložte do vařící vody. Můžete sklenice sterilizovat také v myčce. Zvláště pozor na to, abyste po ukončení doby zavařování neochlazovali tlakový hrnec pod studenou tekoucí vodou. Pokud by došlo k ochlazení hrnce, tak se sice sníží přetlak v hrnci , ale už ne ve sklenicích.


Jablka nejdříve povařte 2-minuty v hrnci s vodou. Poté z nich vymačkejte veškerou šťávu. Do sklenic je dávejte tak, aby nikde nebyly mezery – vzduchové bubliny, ve sklenici musí být opravdu na těsno – proto jsou lepší jablka strouhané. Pořádně zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce.


Dobu zavařování menších sklenic zkrátíme v poměru odpovídajícímu jejich poměru k velikosti l — například sklenici l. Doporučuje se použít hlubší plech, který se zalijte horkou vodou do výšky přibližně dvou centimetrů. V zásadě platí, že měkké ovoce či zeleninu je vhodné zavařovat kratší dobu než tvrdé druhy. U všech ostatních potravin vycházejte z doby klasického zavařování v horké vodě. Pokud preferujeme a čas nám to při zavařování rajčat dovolí, použijeme rajčata oloupaná.


Nejefektivnější je omytá rajčata lehce naříznout, na minutu je vložit do vroucí vody a pak hned vyjmout a vložit do ledové vody (můžeme si i pomoci kostkami ledu v míse s vodou ) – snadněji se tak loupou. Albertu krásné velké sladké stř tvrdé za 24. Cukr jsem svařil s vodou , vařící nalil do nachystaných broskví (každou čtvrtku jsem ještě rozkrojil na části) a uvedl k varu (trvalo to min) a nechal vařit minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky