úterý 11. října 2016

Svatojánský chléb recept

Znáte svatojánský chléb ? Pod názvem karob či karobový prášek se dá koupit v prodejnách zdravé výživy. Jde o rozemleté sušené lusky rohovníku obecného (Ceratonia siliqua), stromu, který roste v jižní Evropě. Přinášíme recepty na karobová kolečka, fondán, perník a medvědí tlapky. Záchrana nejen pro alergiky na lepek, sóju a laktózu – to je karob. Mohou si ho však dopřát všichni, kteří touží zdravě mlsat.


Jednou z nich je karob, kterému naši předci říkali svatojánský chléb. Karob – svatojánský chléb. Jedná se o sušené lusky rohovníku obecného (Ceratonia siliqua), stromu, který roste nejvíce v jižní Evropě a na Blízkém východě. Rohovník obecný (Ceratonia siliqua L.), dřevina plodící karobové lusky, má celou řadu dalších pojmenování: chléb svatého Jana, svatojánský chléb , a další. Stálezelený strom s kulovitě tvarovanou korunou dorůstá výšky až metrů.


Plody − lusky dosahují délky až cm. Při plné zralosti jsou tmavě hnědé a. Jelikož mám online nákupy v oblibě a šetří mi čas, objednala jsem Carob svatojánský chléb v balení 2g ve spolehlivém e-shopu a. A proč svatojánský chléb ? Opět mi odpoví Ottův slovník naučný. Dle Písma svatého se jím živil Jan Křtitel na poušti (odtud také pojmenování „ svatojánský chléb “) a u svatého Lukáše v kapitole 15.


Svatojánský chléb recept

Jako potravinu lidé využívají zralá semena rohovníku odedávna. Svatojánský chléb na miskách vah. Lusky pak sloužily jako krmivo pro hospodářská zvířata. Semena měla však ještě další zajímavé využití.


Staročeský domácí chléb - recept : Připravíme si kvásek ze lžičky cukru, vlažného mléka a jednoho droždí cca 42g. Necháme chvilku odpočinout. Recept na chléb , který mám ještě od mojí maminky. Tématické fráze: domácí chleba recept na domácí chleba chleba recept recept na chleba domácí chléb domácí chleba recept kmínový chléb domácí chleba recepty kmínový chleba domácí chléb recept nejlepší recept na domácí chleba nejlepší recept na domácí chléb domácí chléb recept z chlebové mouky nejlepsi domaci.


Nejčastěji se používá jako náhražka kakaa, jež neobsahuje kofein, je lehčí a velmi zdravá. Jsou lusky rohovníku planého i pěstovaného v oblasti východního Středomoří. Po uzrání se svatojánský chléb suší. Získává se mletím lusku na velmi jemný prášek, zvaný karobová mouka.


Ten se často používá jako náhražka čokolády, resp. Chlebové bochánky dáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme a necháme minut kynout. Dáme do trouby vyhřáté na 2°C.


Asi po minutách přikryjeme alobalem a potíráme vodou s trochou soli. Domácí chléb pečeme asi - minut, potom ještě necháme dopéct bez alobalu na zlatou kůrku. Domácí chléb s pivem - recept : V teplé vodě rozdrobíme droždí a přidáme cukr, necháme nakynout. Děkuji za recept ,zrovna mám chléb v troubě a vypadá dobře,uvidíme jak bude chutnat,jsem ráda,že je jen z celozrnné mouky,většinou jsem viděla mouky různě smíchané. Upečte si doma celozrnný chléb a připravte s ním chutnou, zdravou snídani.


Když se povede přidám fotografii. Ořechový chléb - recept : Do pekárny nalijeme vodu a olej, přidáme mouku smíchanou s droždím, cukrem, solí a ořechy. Nastavíme základní program na chléb.


Kořenový chléb recepty, které budete milovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky