pátek 16. června 2017

Marocký kuřecí tajine

Na oleji zesklovatět cibulku s česnekem, pak přidat koření a tu Harissa pastu. Přihodit kuřecí a obalit ve směsce. A pak tam hoďte prostě zbytek, tajine přiklopte a nechte dusit. Podává se s kuskusem a ozdobíme plátkem citronu. Nakonec zasypeme čerstvým koriandrem.


Tajine je marocký pokrm připravený v hrnci nazývaném tajine , který má poklici ve vysokém kónickém tvaru. Existují různé varianty tajine , od tradiční jehněčí, až po kuřecí , hovězí nebo zeleninový. V našich podmínkách můžeme místo hrnce tajine nahradit obyčejným hrncem, zapékací mísou, tlakovým hrncem nebo pomalým hrncem. Majkl prepares for us in this video the authentic recipe of Morccan chicken tajine.


The recipe is easy to prepare, and the final taste of tajine is bombastic. Ingredients for people: cups of. Maso kuřecí nebo jehněčí spolu s nejrůznějšími druhy zeleniny, mrkví, švestkami, olivami, lilkem, nápaditosti se meze nekladou. My vám pro začátek přinášíme základ – kuřecí maso s citronem, kterým se mimochodem v Maroku opravdu nešetří.


A pokud nemáte speciální zapékací nádobu, nezoufejte. Dobře poslouží i litinový hrnec. Rozmixujte přísady na chermoulu.


V ohnivzdorném hrnci zahřejte olej a zeleninu asi sedm minut opékejte, až lehce zhnědne. Marocký pokrm tajine vám do kuchyně vnese slunce! Když zima zalézá až do morku kostí, potřebujete něco, co ji vyžene.


Syté jídlo plné chutí, vůní, masa i zeleniny, plné koření. Bývá bohatě kořeněné (hojně se používá římský kmín a paprika) a je pro něj typická sladce kyselá chuť. Jeho název pochází od specifické hliněné nádoby s kónickou pokličkou, v které se tradičně připravuje.


Protože je poklička chladnější, pára na ní kondenzuje a. Tajine je pokrm připravený v jednom pro Maroko typickém hrnci zvaném právě tajine , který má poklici vysokého kónického tvaru, která zajistí okamžité stékání odpařující se a srážející tekutiny zpět. Je jedno zda se jedná o pokrm masový, či tento zeleninový. Ve své podstatě jde o dlouhé pomalé dušení, kdy se zachová co nejvíce lahodné šťávy.


Do tajine (keramická nádoba Tajine , která je vyrobená z glazované hlíny, se špičatým tvarem víka jež zajišťuje optimální cirkulaci páry) dáme nasekaný česnek. Na něj poklademe na měsíčky nakrájenou jednu cibuli. Popsal jsem vám lehce jídla v Maroku , nyní se zaměřím více na tento pokrm.


Kouzlo berberského tajine spočívá v nádobě kónického tvaru a delší přípravy (pomalého vaření). Svěží chuť citronů udělá z nudného kuřete nevšední kulinářský zážitek. Kuřecí tajine s citrony a olivami.


Tajine receptu, že je (nebo není) na marocký způsob, je poněkud neomalené. Hrnce Tajine z Maroka pocházejí, kromě země původu se historicky používaly pouze na severu Afriky a ať už do Tajine dáte cokoliv, vlastně to připravujete na marocký způsob. V misce smíchejte jogurt a veškeré koření, promíchejte a namarinujte maso. To pak přendejte do pánve a přidejte nakrájené rajče a papriky.


Na závěr vložte rozpůlené šalotky a nakrájenou cibuli. Troubu předehřejte na 2stupňů a nechte péct asi hodinu. Marocká kuchyně je záviděníhodná a unikátní, snoubí se v ní vliv arabský, perský a andaluský, jakož i tradiční kuchyně berberská.


Snad nejznámějším pokrmem marocké kuchyně je tajine , dušený pokrm z masa v hojně kořeněné, hedvábné omáčce. Kouzelné na tajine je nejen unikátní lahodná chuť, ale i celý postup vaření v cihlové nádobě jménem také tajine.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky