úterý 2. října 2018

Domaci pastika nejlepsi

V rámci soutěže Pochoutkový rok se poprvé pekla paštika. Recept po své mamince prozradila Vlasta Vybíralová z Tovačova na Hané. Obohatila ho ještě o drcené m. BRATISLAVSKÁ VEPŘOVÁ PLEC PODLE STARÉ NORMY ČSN! RETRO KTERÉ CHUTNÁ I DNES!


Domaci pastika nejlepsi

Proč paštiku kupovat, když si ji můžete připravit z čerstvých surovina sami doma? Pravda, je to trochu pracnější, ale výsledek za to stojí! Masové paštiky jsou ideální k přípravě rychlé, levné a výborné svačinky. Domácí játrová paštika z kuřecích jater je výborná jako předkrm. Domácí paštiku podáváme s čerstvým domácím pečivem.


Lalok a bůček nakrájíme na menší kostky, dáme vařit bez soli do hrnce. Když se obsah v hrnci přivede do varu, stáhneme teplotu a vaříme hodiny přikryté. Klobásy - recepty a domácí výroba Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka.


Pokud si doma připravíte do zásoby několik sklenic paštik nebo pomazánek, určitě si je vychutnáte nejenom vy – jsou totiž skvělým tipem na jedlý dárek! Léta u nás dělal zabíjačku řezník a pokaždé byla paštika. Dal zprutka opéct pupky,okmínoval,osolil. Cibulku do sklovita,jater dle chuti,vše namlel,dokořenil,sůl,pepř,nové koření,muškátový oříšek podle oka a nikdy se nestalo,že by se nepovedla. Hrubší základ – jemná spojka.


Možností, jak paštiku připravit, je ale samozřejmě mnohem víc. Kdo má raději rustikálnější pojetí, může si předem uvařit kus bůčku, nechat vychladit, posekat najemno, přidat rozmixovaná syrová játra a ostatní paštikové propriety a vzniklou směs třeba krátce zavařit ve skleničkách jako okurky. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hne ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Vyzkoušejte tradiční recept na paštiku z kuřecích jater.


Uvidíte, že potěšíte rodinu i návštěvu. Jako paštiky se označují masové pomazánky, které se vyrábí z různého druhu masa a vnitřností. Velkou předností domácí výroby je to, že přesně víte, co si do paštiky dáváte a podle svých preferencí můžete také dotvořit její výslednou chuť. Poprvé jsem vyzkoušela domácí paštiku. Byla tak chutná, jen škoda, že jsem ji udělala z poloviční dávky.


Už nezůstalo ani trošku, dokonce ještě i nádobu jsem prstem pořádně vyčistila. S křupavým chlebem ke snídani nebo k večeři to je nebíčko v tlamičce. Dělala jsem i brusinkové želé. Mně velmi chutná například i se šampaňským, s tím udělám příště.


Syrová vepřová játra odblaníme, nakrájíme na hrubší kostky a pomeleme 2-x na masovém mlýnku. Umeleme dále (podle chuti a zvyku) vařené a nebo pečené vepřové maso, podbradek nebo sádlo (uvařený) a mlýnek pročistíme syrovou nakrájenou cibulí. Cibuli je možno také nakrájet na kostičky na sádle vyškvařit. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, drcený česnek, přidáme očistěná játra, lístky tymiánu a 1ml šlehačky.


Dusíme, dokud játra nejsou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky