úterý 28. května 2019

Řepkový olej na smažení

Smažení , restování a fritování kvůli nízké tepelné odolnosti a oxidační stabilitě. K jeho přepalování totiž dochází až při zhruba 2stupních. Navíc má naproti slunečnicovému výhodný podíl omega-a omega-3. Podle některých odborníků dokonce svými pozitivními účinky šlape na paty olivovému oleji.


Má nejnižší obsah nasycených mastných kyselin a oproti tomu vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin, což z něj činí jednoznačně nejvhodnější olej na tepelnou úpravu.

Ale málokdo ví, že nejrozšířenější řepkový olej je také velmi zdravý a nemusíme na něm pouze smažit, lze ho přidávat i do různých salátů. Přitom není tomu dávno, kdy řepkový olej skutečně patřil mezi velmi nezdravé. Vyrábí se jak rafinováním, tak i lisováním za studena. Je jedním z nejvhodnějších olejů k tepelné úpravě, protože jeho kouřový bod je až 240°.


Je tedy ideální i ke dlouhému smažení. Nerafinované druhy se hodí také do studené kuchyně. To k běžnému smažení většinou stačí.

Podobně je na tom arašídový olej. Za studena lisovaný má bod zakouření o 1°C nižší než rafinovaná verze (1a 2°C). Stejný trend se vyskytuje u másla. Na jakých olejích smažit?


Výběr olejů a tuků na vaření a smažení je opravdu velký a je velmi těžké se v něm orientovat. Existuje řada rostlinných i živočišných olejů a při výběru oleje na vaření je nutné dbát nejen na to, aby byl vybraný olej zdravý, ale hlavně aby si své dobré vlastnosti zachoval i při vaření a smažení (respektive poté co projde tepelnou úpravou). Už se vám to určitě stalo taky. Koupili jste olej na smažení , který se složením a cenou nijak nelišil od ostatních, ale když jste na něm doma začali smažit, ukázalo se, že pekelně pění, prská a jídlo se na něm připaluje více než na jiných zdánlivě podobných. Zatímco před lety panovaly z řepkového oleje obavy kvůli obsahu kyseliny erukové, která může vážně poškodit srdce, dnes je právě řepkový olej nejvhodnější například na smažení.


Informoval o tom časopis dTest. Na klasické fritování však náš řepkový olej nedoporučujeme. Mohlo by dojít k přepálení oleje. Vyzkoušejte řepkový olej na smažení bramboráků, kterým dodává velmi jemnou oříškovou příchuť.


Nebo na smažení palačinek a lívanců. Stačí velmi malé množství řepkového oleje, aby se těsto nepřichytávalo. Pro klasické smažení na pánvičce (řízky, placky, hranolky) je ideální řepkový olej , doporučují i výživoví odborníci kvůli nízkému obsahu nasycených mastných kyselin.

Mnoho lidí nakupuje k tomuto účelu olivový olej z pokrutin (nejčastěji je balený v plastových lahvích), to je však chyba. Na otázku, který olej je nejzdravější, by asi téměř každý odpověděl, že olivový. Není to ale tak úplně pravda. Záleží na tom, k čemu ho použijete a jak kvalitní vyberete. Zastudena lisovaný panenský olivový olej , na kterém usmažíte řízky, může být pro vaše zdraví.


Jaký olivový olej je pro Vás ten správný? Proč je olivový olej na smažení vhodný? Jaké existují druhy olivových olejů Monini a do jakého pokrmu jsou vhodné?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky