úterý 21. května 2019

Světová produkce kávy

Pěstování kávy se věnuje více než států světa, nacházejících se v pásu mezi obratníkem Raka a Kozoroha. Zatímco arabika se převážně pěstuje ve Střední a Jižní Americe, v Africe je produkce arabiky podstatně menší a asijské země vč. Spotřeba a světová produkce kávy. Cílem práce je vytvořit plastický obraz produkce a trhu kávou. Obsahuje nástin dějin kávy a kaváren, zabývá se významem kávy v mezinárodním obchodě a kávovou krizí.


Popisuje aspekty pěstování, zpracování kávy a jejího uvedení na trh v produkční zemi včetně transportu do odběratelských zemí. Konkrétně odhaduje sklizeň ve výši 17milionu žoků (po kg). Meziročně to bude o 1milionu žoků více. Mělo by se tak stát hlavně zásluhou Brazílie, jejíž produkce vzroste o 4. Sklizeň se odhaduje na 17milionu žoků po kg.


Evropská unie dováží kávu zejména z Brazílie a Vietnamu. Zřejmě i proto zde pěstování kávy díky nižší poptávce pokleslo, kávová zrna se používají většinou do směsí. Mexiko (240kg) produkuje převážně kvalitní arabiku a většina produkce se exportuje do USA.


Práce podává ucelený obraz o vývoji světové produkce a světového trhu s kávou, čajem a kakaem. Indonésie pěstují až na výjimky téměř výhradně robustu. Aktuální světová spotřeba kávy činí celkem kg na osobu za rok (5tun).


Celková produkce by měla podle odhadů činit 172. Práce se skládá ze tří hlavních částí a to ze základních charakteristik uvedených komodit jako je historie objevení a způsob pracování, jejich produkce a charakteristiky spotřebitelského trhu a poptávky. Ty odrážejí prostředí, ve kterém jsou kávy pěstovány, způsob zpracování a genetické vlastnosti dané odrůdy. V tomto ohledu může být káva, podobně jako víno, charakterizována podle regionů původu.


Káva původem z jedné zeměpisné lokace se nazývá single-origin. Pokud se vám článek líbil, okomentujte ho. Velké a lidnaté země totiž musí uživit hodně obyvatel a vynikají tudíž v objemu produkce hlavních obilovin (pšenice, rýže, kukuřice). Na dalších třech místech se seřadili největší evropští producenti – Rusko, Francie a Německo. S tím, jak roste poptávka po cukru, roste i produkce cuk­ rodárných plodin (14).


Zajímavým faktem je, že asi veškeré kávy je vyprodukováno pouze miliony takovýchto zemědělců. Světová produkce jídla je silně závislá na malých pěstitelích a zemědělcích. Přesto je mnoho z těchto farmářů uvězněno v kolotoči bídy, protože výkupní ceny za jejich suroviny jsou nestálé nebo chybí. Pak je celkem velká šance, že se řadíte k lidem závislým na kofeinu. Ze statistik přitom vyplývá, že každý Čech vypije v průměru kg kávy ročně.


Zjistěte, zda jste na kofeinu. Tvoří až z celkové produkce kávy na světě. Její zpracování je poměrně náročné, zrna se zpracovávají takzvanou „mokrou metodou“, což znamená, že káva projde procesem fermentace. Tento způsob zpracování je finančně náročnější, a proto je také výsledná cena této kávy vyšší než u ostatních druhů. Degustace vín, rumů, cognaců a doutníků.


Vinařské kurzy, sommelierské kurzy, rumové a doutníkové kurzy. Prodej vína velkoobchodně i soukromě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky