pondělí 11. listopadu 2019

Mořské řasy wakame

Wakame jsou sušené mořské řasy. Podobají se řasám conbu. Jsou jemné až špenátové chuti. Obsahuje bílkoviny a minerálů. Léčivé účinky řasy wakame.


Ačkoli nemá používání mořských řas v našich končinách nijak dlouhou tradici, v současné době je začíná zařazovat do jídelníčku stále více lidí.

Přišlo se totiž na to, že se jedná o jednu z nejzdravějších zelenin. Slijeme a použijeme například do polévek nebo salátů. Pro změkčení řas je taky možné řasy ponořit nakrátko do vařící vody a poté osušit. Opečené wakame můžete rozdrobit a použít jako koření.


Zelené, červené či hnědé všechny mořské řasy nehledě na jejich barvu jsou zdravé a výživné potraviny. Mořské řasy můžete používat ve studené i teplé kuchyni. Lze je použít pro přípravu polévek, do salátů nebo s restovanou zeleninou.


Voda použitá k namáčení řasy je zdrojem cenných aromatických a výživově významných látek.

I přesto je ale oblíbenou součástí asijské kuchyně a také má příznivé účinky na lidské zdraví. S klidným svědomím si udělejme. Všechny mořské řasy obsahují chlorofyl a získávají energii fotosyntézou. Patří mezi zelené potraviny, i když ne všechny jsou zelené.


Mnohé z nich mají barvu hnědou nebo červenou, chlorofyl je překryt jinými pigmenty. V běžné soli (kterou nedoporučuji) se prakticky jód nevyskytuje. Kdo nejí pravidelně ryby, měl by si doplnit stravu právě o mořské řasy. Doporučuji všem, kterým není lhostejné jejich zdraví. Pěstované v podmořských zahradách španělského pobřeží Atlantiku.


Suší se při minimálních teplotách tak, aby si zachovaly maximum svých nutričních vlastností. A oproti jiným řasám má jemné aroma bez rybího nádechu. Většina řas má speciální návod.


Recept si zatím oblíbil kuchař. Nakrájejte ji na kousky a zatím ponechte stranou. Vodu, v níž se řasa namáčela, uchovejte – využijete ji za chvíli při vaření polévky. Dejte vařit asi litr vody.


Mezitím nakrájejte zeleninu na tenké nudličky a houby na plátky.

Možná vás mořské řasy úplně nerajcují. Ba naopak k nim možná pociťujete lehkou nesympatii. Pakliže máte zafixováno, že mořská řasa musí bezpodmínečně smrdět rybinou a chlubit se nevalnou chutí, tak přišel čas vám dneska představit wakame salát.


Miska plná zelených řas může vypadat jako terapie šokem. Asi nejvíce je známa mořská řasa Chlorella. Proto jsou někdy mořské řasy používány na hubnutí. Odeberte porci pro dítě bez mořské řasy , ve vývaru nevadí a zeleninu buď pouze rozmačkejte vidličkou, propasírujte nebo rozmixujte.


Pro ostatní pak zbytek dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám. Po vypnutí dochutíte pro sebe miso pastou, popřípadě i sójovou. Především hnědé řasy slouží k výrobě alginátu.


Ten se využívá zejména v cukrářství, uplatnění má podobné jako želatina. Používá se i na jednoduchá jídla jako například suši.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky