čtvrtek 26. března 2020

Svatojánský chléb lusky

Svatojánský chléb neboli karob. Pokud jste si už někdy v obchodě všimli dlouhých černých lusků, pravděpodobně jste narazili právě na karob. Tmavě hnědé lusky obsahují tvrdá a hladká semena, rovnající se v podstatě ovocné dužině – ta jsou hlavní složkou pro výrobu karobového prášku.


Hnědé nezpracované lusky. Svůj název svatojánský chléb získaly plody rohovníku podle pověsti proto, že díky nim přežil na poušti Jan Křtitel, který se jimi živil.

Lusky svatojánského chlebu jsou velmi tvrdé a kožovité. Tyto lusky – struky se nazývají karob nebo také svatojánský chléb. Rovněž zelené lusky se dají konzumovat. Obyvatelé žijící ve Středomoří je využívají ke krmení dobytka, či výrobě pálenky.


Ale hlavním využitím je zpracování pro potravinářské účely. Znáte svatojánský chléb ? Pod názvem karob či karobový prášek se dá koupit v prodejnách zdravé výživy.

Jde o rozemleté sušené lusky rohovníku obecného (Ceratonia siliqua), stromu, který roste v jižní Evropě. Přinášíme recepty na karobová kolečka, fondán, perník a medvědí tlapky. Možná máte dojem, že jste o karobu nikdy neslyšeli.


Ale určitě ho znáte pod názvem svatojánský chléb. Lusky bývaly k vidění hlavně o Vánocích, dnes se spíše používá ve formě prášku. Karob – svatojánský chléb. Jednou z nich je karob, kterému naši předci říkali svatojánský chléb. Jedná se o sušené lusky rohovníku obecného (Ceratonia siliqua), stromu, který roste nejvíce v jižní Evropě a na Blízkém východě.


Jako potravinu lidé využívají zralá semena rohovníku odedávna. Lusky pak sloužily jako krmivo pro hospodářská zvířata. Semena měla však ještě další zajímavé využití. Stejné lusky vydím např.


Kraví Hoře v Brně, ale není, není to ten dobrý, svatojánský chléb , který se kdysi dostal u nás koupit. Po létech, až, když jsem začala s Internetem, tak jsem zjistila více. Plod stálezeleného, poměrně vysokého stromu, který roste všude ve středomoří a dosahuje výšky – metrů.

Podlouhlé, tmavě hnědé plody v sobě skrývají drobná semena. Většinou je jich čtyři až. Vím, že lusky i semena jsou jedlé a dokonce zdravé. Dnes při úklidu jsem na. Kdysi se k nám běžně dovážel a já se snažím nějak na něj narazit, tedy v podobně těch lusků, ale pokud to někde mají, tak je tam poznámka „vyprodané“.


Uložte si svatojánský chléb lusky do svého jídelníčku zdarma. Plody, karobové lusky patří mezi luštěniny a rostou na stromu rohovníku obecném. Sušený karob je tradiční pokrm při židovských. Kč 2Kč bez DPH Ihned k odeslání Koupit. Výborné doplňkové krmivo pro koně, ale i přežvýkavce.


Doplňkové krmivo pro hlodavce a velké papoušky. Krmný návod: určeno k výrobě krmiv i přímému zkrmování. Plody rohovníku obecného (Ceratonia siliqua), známé jako svatojánský chléb , obsahují sladkou měkkou hnědavou dužninu, která se suší a mele na mouku zvanou karob. Ze semen se také získává guma připomínající tragant.


Má využití v potravinářství, kosmetice, farmacii a podobně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky