úterý 16. května 2017

Podklad pod jahody

Jahody se totiž velmi ochotně klaní k zemi a jsou velmi náchylné jak plísním, tak i hnilobám. Jaký podklad tedy zvolit. My se na tři základní podíváme podrobněji z hlediska výhod i nevýhod.


Tradičním podkladovým materiálem je u jahod sláma. Ostatně už anglické pojmenování strawberry slámu. Rozepnutou podložku umístíte pod rostlinu a jednoduše zacvaknete, čímž podložka vytvoří pod jahodníkem ochraný límec a jahody tak můžou dozrávat v suchu. Já jsem minulý rok mezi jahody toto jehličí nasypala a byla jsem spokojená jak s uložením plodů v suchu, tak s potlačením růstu plevele. Chuť byla jako vždy moc dobrá.


Letos jsem to nestihla a lituji). Na podzim zasadím, zasypu a už se o nic nestarám - má vláhu i bezplevelnost. Velkoplodé jahody jsou extrémně choulostivé ovoce.


Stačí pár deštivých dní v době zrání a těžknoucí plody se skloní až k zemi. Nejen, že se snadno ušpiní, ale jsou náchylné k hnilobám a plísním. Vhodná nastýlka plody nejen ochrání, ale urychlí i jejich zrání.


Jenže co je vlastně pod jahody jako podklad nejlepší? Keď pôda pod tunelom rozmrzne, jahody prihnojíme obohateným kompostom, prekypríme a podľa potreby zavlažujeme odstátou vodou, ale zásadne podmokom, nie na kvety. Za slnečného dňa vetráme. Z odrôd prirýchľujeme najmä najskoršie, maximálne stredne rýchlo zrejúce jahody. Ich zber takto urýchlime až o niekoľko týždňov.


Variabilní podložka pod jahodník zabraňuje doteku plodů jahod se zemí - jahody tak neplesniví a neznečišťují se. Umožňuje snadný přístup při okopávání, brání slimákům v přístupu. Materiál odkorněné smrkové dřevo. Dárková krabička s průhledným víkem. Krom toho, že taktéž zabraňuje prorůstání plevele, využívá i výhodu své barvy ke vstřebávání slunečního záření, čímž ohřívá půdu pod sebou a napomáhá růstu teplomilných rostlin, ale propouští pouze teplo, UV záření zachytí.


Navíc propouští vodu, takže o zavlažování strach mít nemusíte. Pri dozrievanie jahôd zamedzuje podložka z plastu dotykov plodov so zemí. Krásne zrelé jahody zostávajú svieže a neplesnivejú. Podložky pod jahody sada ks. Vo vyšších polohách Slovenska sa odporúča aj „hrobčekový“ spôsob, ktorý je pomerne málo známy.


Podklad pod jahody

Menej obvyklé sú výsadby do sudov, kontajnerov, pyramíd a pod. Orientácia výsadby Ak jahody sadíme do riadkov, volíme radšej ich orientáciu smerom sever – juh. Pri tejto orientácii je pôsobenie slnečných lúčov na. Až takmer do konca augusta nechajte jahody oddychovať, menej ich zalievajte a vôbec nehnojte.


Plastové podložky pod jahody. Potom opäť odstráňte všetky poplazy, zvýšte zálievku a mierne prihnojte dusíkom, aby mali od polovice septembra dostatok živín na tvorbu budúcich kvetov. Najneskôr po tretej úrode jahodovisko zlikvidujte a jahody vysaďte na nové miesto.


Péče o jahody nespočívá jen ve výsadbě a sklizni. Je toho mnohem víc, aby jahody dávaly bohatou úrodu. Nabízíme vám přehled toho nejdůležitějšího, co jahodám vyhovuje a co potřebují. Záhradná fólia pod jahody vydrží na záhone podľa hrúbky a odolnosti voči UV žiareniu dva až tri roky Pre svetlo je záhradná fólia nepriepustná, preto sa pod ňou pôda pekne zahrieva a drží sa pod ňou vlhko, takže sa znižuje potreba zálievky.


Fólia bráni styku ovocia alebo zeleniny so zeminou a preto zostávajú plody. Tkaná mulčovací textilie (zakrývací fólie, zahradní geotextilie, stínící agrotextilie) se používají jako účinná ochrana proti prorůstání plevele nebo mrazu, pod mulčovací kůru nebo pod jahody. Textilie jsou vyrobeny z velmi kvalitního polypropylenu a vynikají dlouhou životností.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky