pondělí 8. května 2017

Extra panenský olivový olej na smažení

Proto stačí na tepelnou úpravu použít olivový olej z pokrutin (z 2. lisu), který má stejné vlastnosti, co se týká teplotní stability i chutě, a navíc je výrazně levnější. Parametr kyselosti je ukazatelem kvality olivového oleje. Jediný druh olivového oleje, který lze doporučit i na vaření je extra panenský olivový olej.


Tento olej se vyrábí přímo z oliv, jejich rozdrcením pod tlakem a díky tomu obsahuje řadu zdraví prospěšných biologicky aktivních látek, jako jsou silné antioxidanty a vitamín E ( , ). Ekonomicky je tak mnohem výhodnější používat obyčejný olivový olej nebo jiné rostlinné oleje na smažení a dlouhou tepelnou úpravu,“ dodávají vědci z Portugalska.

V olivovém oleji převažují prospěšné omega mastné kyseliny. Je to dobrý univerzální olej , který v kuchyni zastane téměř vše. Obecně lze říci, že extra panenský olivový olej je vhodný na jakoukoliv techniku vaření.


Jeho vysoký kouřový bod umožňuje jeho využití i při relativně vysokých teplotách. Jeho aromatické a chuťové vlastnosti naproti tomu umožňují využití syrového olivového oleje pro dochucení nejrůznějších druhů jídel. Podívejte se také na další produkty z kategorie Potraviny nebo trvanlivé.


Rafinovaný je vhodný jak pro studenou kuchyni, tak i tepelnou úpravu potravin a pokrmů.

Díky neutrální chuti se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Zastudena lisovaný je vhodný hlavně pro studenou kuchyni. Vhodný jak pro studenou ( extra panenský ), tak teplou kuchyni (i panenský ). Organizace International Olive Oil Council upozorňuje, že struktura olivového oleje neprochází při tepelné úpravě výraznější změnou, jak se u jiných olejů stává, a lépe si také drží svou nutričního. Hodí se výborně k přípravě různých salátů, mariná omáček (studených) i moučníků, i na smažení , vaření, pečení. Nejlepší je samozřejmě kvalitní extra panenský olivový olej.


Ten obsahuje mnohem více živin a antioxidantů než průmyslově upravené olivové oleje. Tento nejkvalitnější olej tvoří pouhých z celosvětové produkce. PDO z oblasti Sitia na Krétě (Lasithiou Kritis PDO). Acidita max Lisovaný za studena, z prvního lisu, pouze z oliv z oblasti Sitia, 1 odrůda Koroneiki. Nejvyšší kvalitu mají oleje lisované bez pecek - denocciolato.


Pochází vždy z prvního lisování oliv a nemůže obsahovat žádné chemické příměsi. Nemohl by mi prosím někdo poradit, které oleje jsou za studena lisované. Mluví se o jejich prospěšnosti, ale jak poznat, o které se jedná.


Domů kupuji slunečnicový olej Vegetol ( na smažení ) a extra panenský olivový olej do salátů. Nikde se však nepíše, zda jsou lisované na studena či za tepla.

Lze jej totiž ideálně využít ve studené i teplé kuchyni. Mýtus o jeho nevhodnosti pro tepelnou úpravu můžeme jednoduše vyvrátit: k dalším pozitivním vlastnostem olivového oleje totiž patří jeho odolnost vůči vysokým teplotám. Ověřený obchod s dlouhou tradicí. Panenské oleje za studena Lněný, sezamový, dýňový, ořechový.


Krétské olivové oleje, olivový olej bez chemické úpravy v té nejlepší kvalitě. Variant, jak by mohl extra panenský olivový olej chutnat je celá řada, vyloučena není ani chuť nahořklá nebo štiplavá – obě souvisí s druhem a zralostí použitých oliv. Chemických parametrů jsme sledovali celou řadu, část z nich svědčila o jeho pravosti - zda byl olej získán pouze z oliv.


Rodinný podnik s dlhoročnou tradíciou Latzimas s. Sídli na najväčšom z gréckych ostrovov, ktorý je pestovaním olív preslávený, na Kréte. Olivový olej extra panenský Latzimas 500ml € 4.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky