úterý 17. dubna 2018

Sklizeň kávy

Sklizeň kávy ČerstváKáva. Každá kuchařinka i mistr kuchař nejvyšší by Vám řekli jistě, že nejdůležitější na celé práci jejich je sundat jídlo z plotny právě včas. Aby nebylo ani nehotové, ale ani připálené či rozvařené.


Včas je jen ta jediná správná doba a ta když. Před samotným zpracováním kávy je potřeba třešně ještě roztřídit.

Je potřeba vyhodit třešně , které jsou nedozrálé či přezrálé. To se provádí ručně případně pomocí velkých nádrží s vodou, tam je vloží sklizeň a nedozrálé třešně budou plavat na hladině a zralá klesnou ke dnu. Po třech letech života keře kávovníků přichází čas na sklizeň kávových třešní. Ta je také důležitým mezníkem v cestě kávy do kaváren a našich domovů, protože právě při sklizni se musí pečlivě vybrat zralé plody a naopak vytřídit plody nezralé, poškozené, defektní, nahnilé či napadené škůdci či.


Rostlinka kávovníku nám roste již třetím rokem – je čas na sklizeň. Ta se provádí podle toho, kde se plantáž nachází – jižněji od rovníku můžeme čekat sklizeň na jaře, zatímco severněji položené země sklízí na podzim. Při tomto způsobu sklizně kávy se veškerá úroda trhá z větví kávovníku při jednom průchodu plantáží.


Jedná se o nákladnější a pracnější metodu než pouhé.

Jižně od rovníku, například v Brazílii, se sklízí naopak v jarních měsících, ale někdy se může sklizeň protáhnout do srpna. V oblastech kolem rovníku, v Kolumbii nebo v africké Ugandě, se káva většinou sklízí po celý rok. Plody kávovníku se sklízejí ručně, setřásáním na plachty nebo pomocí sklízecích strojů.


Vzhledem ke skutečnosti, že kávové bobule na každém keři nedozrávají ve stejnou dobu je ruční sklizeň stále nejužívanější. Doba sklizně kávovníkových plodů je rozdílná podle zeměpisné polohy pěstitelské oblasti. Děláme život chutnější. Milujeme jídlo, a proto u nás ochutnáte a nakoupíte to nejlepší z Česka i zahraničí.


Nebojte, vysoké ceny nepěstujeme. Zaplatíte rozumnou částku, která odpovídá kvalitě potravin, jejich původu a lidské péči. Ruční sklizeň je velice náročná a používá se tedy pouze u velice kvalitních druhů kávy. Při ruční sklizni se z kávovníku češou pouze zralé bobule, které se předávají dále na další zpracování.


Výjimkou je například sklizeň kávy v Brazílii, která je relativně plochou a rozlohově obrovskou zemí, což umožňuje použití strojů při sklizni. Kávovník průměrně ročně vyprodukuje až kila plodů, což představuje necelý kilogram pražené kávy. Otrhávají se pouze již zralé třešně, nezralé se. Po třech až čtyřech letech dávají stromky kávovníku své první plody, které jsou na větvích uspořádány v řadách nebo hroznech. Zrna, která jsou semena kávovníku.


Na tehdejší cestě vznikla spolupráce a přátelství, které.

Producenti nestíhají uspokojovat rostoucí poptávku – často mají sklizeň vyprodanou ještě dřív, než dozraje. Brzy se tak pravděpodobně dočkáme nových kreativních novinek. Příště už budete vědět. Téma zpracování kávy nerezonuje v odborném tisku ani kavárenských debatách. V okolí města Antigua v Guatemale upozorňují zvukem trumpety sběrače, že je káva připravena ke sklizni.


Káva Starbucks Origin Espresso Guatemala Antigua je pěstována těmi, kteří. Jeden sběrač nasbírá denně až kg kávových třešní, ze kterých zůstane přibližně až kg kávových zrn. Ruční sběr však podstatně zvyšuje výslednou cenu kávy.


Tato metoda sběru kávy již není tak šetrná k samotnému kávovníku. Má vysoké nároky na pěstování, sklizeň probíhá ručně výběrovým česáním a více náročné je i konečné zpracování kvalitních kávových zrn. Arabika tvoří zhruba z celkové produkce kávy na světě. Je považována za nejkvalitnější kávu, má nízký obsah kofeinu a je vyhlášená svou jemnou a lahodnou chutí.


Platí pouze pro zboží, které je na skladě. Sleva bude vyznačena až při konečném vyúčtování na paragonu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky