pondělí 21. března 2016

Ocílka broušení

Ocílka broušení

Ocilka se dá běžně sehnat v každém obchodě s domácími potřebami. Záleží na tvrdosti ocílky, vždy by však ocel, z níž je ocílka vyrobená, měla být tvrdší, než nůž, který s ní obtahujeme. Profesionálové doporučují pořizovat nůž i ocílku od stejného výrobce. Vždy by však ocel, z níž je ocílka vyrobená, měla být tvrdší, než nůž, který s ní obtahujeme. Při broušení dochází k obrušování miniaturních částeček kovu.


Když už použít brusku, tak s velmi pomalým chodem, přívodem chladicí kapaliny a speciálními kotouči. Anebo brusku primárně určenou k broušení a ostření nožů. Nabízíme online prodej sortimentu řeznických a uzenářských potřeb, nože, ocílky, protahovací ocílky, sekáče, umělá a přírodní střeva. O kvalitní nože je třeba řádně pečovat.


Nabrousit nůž ocílkou byste měli aspoň jednou týdně. Pokud máte pocit, že nůž svou ostrost ztrácí a osvěžení ocílkou. Například diamantová ocílka má na povrchu diamantový plášť pro perfektní broušení a je vhodná na pravidelnou údržbu nožů.


Nebo brusný kámen na odstranění drobných poškození a perfektní naostření nožů, který nemusíte předem namáčet. Díky oválnému tvaru ocílky je zajištěna vyšší efektivita při broušení. Tvarovaná rukojeť je na dotek měkká a příjemná do ruky i při delším broušení. Používá se přitom chlazených velkých brusných kamenů při malých otáčkách. Pokud si někdo myslí, že nůž nabrousí sám na vysokobrátkové brusce, kterou má v dílně, může si nůž zničit – ocel se přehřeje a ztratí pevnost i tvrdost.


V první řadě je nutné říct, že ocílka neslouží k broušení tupých nožů. Tento nástroj vám pomůže pouze udržovat dobře nabroušené ostří v bezvadném stavu. Pokud ji vezmete na nůž, který nikdo nebrousil několik let, ničeho nedosáhnete. Při práci s ocílkou je velice důležitá bezpečnost při práci.


Jestli se ocílka nepoužívá často, má potom pouze okrajovou cenu. Je velmi praktická, kruhového průřezu. Victorinox malých rozměrů. Délka brusné plochy: cm. Celková délka: 3cm.


Zwilling keramická ocílka. Kč Skladem v externím skladě. Používání ocílky je ale důležité jako pravidelná údržba. Pokud však máte ostří tupé (ve tvaru “U”), tak je třeba nůž skutečně nabrousit. Ocílky na broušení nožů (12).


Broušení je komplexní řemeslo, které vyžaduje svůj čas. Nepostradatelní pomocníci k ostření a broušení nožů – brousky a ostřičky pro amatérské i profesionální využití. V nabídce Řeznické potřeby Herold s. Apex, ale i výkonné ostřičky, kotoučové a pásové brusky F. Srovnávací ocílka je jemná, často leštěná, a obvykle z hladké oceli. Používají se na narovnávání zvlněného ostří u jinak velmi ostrých nožů. Tyto ocílky nebrousí, tedy neodebírají materiál.


Při krájení se ostří nože mikroskopicky nahne buď na jednu, nebo druhou stranu. Pouhým okem to však nevidíte, ale zato máte pocit ztráty ostrosti. To jsou důvody, proč si ocílka AZZA vysloužila v naší recenzi brousků na nože až čtvrté místo.


V rámci své kategorie je však tento výrobek tuzemské značky Tescoma na velmi dobré úrovni. Je třeba si uvědomit, že ocílka slouží k finálnímu dobroušení, nepoužívá se pro samotné broušení nožů. Výběru ocílky a způsobu broušení se věnujeme v samostatném článku. Brousky a ocílky neodmyslitelně patří ke každému noži.


Brousek a ocílka na ostření nože - vše pro ostrý nůž. Nůž nevydrží nabroušený věčně a pravidelným ostřením udržujete jeho kvalitu. Je prokázáno, že dříve se říznete.


Když zmiňujeme “ broušení ”, znamená to, že naši mistři velmi šetrně vybrousí dokonalé nové ostří (hrana bude jako nová ve tvaru “V”). Mnoho lidí si myslí, že jim stačí ocílka nebo drahá elektrická domácí bruska, a někteří dokonce používají spodní část talíře. Typickou ocílku vidíte vpravo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky