pondělí 6. listopadu 2017

Jasmínová rýže vs basmati

Není tedy tak docela pravda, že by tato rýže patřila jen do nějaké zahraniční kuchyně, i v Česku už má své místo,“ říká Hanaa Khodabocus , která do Česka dováží různé druhy rýže z celého světa. Obě rýže , jak jasmínová tak basmati , jsou aromatické odrůdy, které tvoří skvělou alternativu k běžné dlouhozrnné bílé rýži. Některé státy dokonce na rýži pěstují Rozdíl mezi rýží parboile basmati , natural, jasmínovou a patna, druhy rýže - MUDr.


V typickém balení a skladování se ovšem vůně do několika měsíců ztrácí. Po uvaření je jasmínová rýže měkká, mírně lepkavá a nasládlá. Má glykemický index okolo 68–7 kdežto rýže basmati jen 59. Basmati má lepší GI oproti jasmínové, ale ta zase víc natáhne vodu a dá se jíst i druhý den v pohodě a není tak suchá a chuťově je lepší než basmati. Ohledně GI bych si starost nedělal, protože v kombinaci jasmínové réže (vysoký GI) a zeleniny se poměr sníží = nižší GI a tudíž je vhodná do diety naprosto v klidu.


Jasmínová rýže se běžně podává ve formě hnědé rýže. Má delší zrna než jasmínová rýže a nelepí. Je jemná s mírným ořechovým aromatem a velkou výhodou je její rychlá příprava – cca minut. Tato rýže se hodí ke všem jídlům, která se obejdou bez omáčky.


Both jasmine rice and basmati rice — available in white or brown — are aromatic rices with a nutty flavor that make a nice alternative to your usual side dish. Both jasmine and basmati rice are high in carbs and low in fat, but there are slight differences in nutrition between the two types of rice. Také je velmi oblíbená jako příloha k omáčkám a masovým směsím. Díky své lepivosti se tato rýže snadno jí bambusovými hůlkami, které se tradičně používají jako příbor v asijských zemích. Rýže od tradičního distributora kvalitních asijských potravin F. Tandoori si zamilujete.


Rýže jsou za skvělou cenu s možností dopravy zdarma nebo osobního odběru. Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Pokud se vám to nepodaří hned na poprvé, nevěště hlavu, s basmati rýže mají trému i ostřílení profíci. Jak má vypadat správně uvařená basmati. Ti, kteří mají méně zkušeností s vařením, si teď určitě říkají, že je to přeci jedno a že rýže vypadá vždy naprosto stejně.


Avšak milovníci vaření se jistě. Rýže Basmati má nižší glykemický index, tzn. Díky tomu je vyhledávanou potravinou u zastánců zdravé výživy, sportovců a nedílnou součástí redukce váhy a diet.


Dlouhozrnná rýže ze severní Indie je určena spíše k dušení. Rýže basmati natural VS 4x100g kg. Rýže dlouhozrnná VS 4x100g kg. Je podobná rýži basmati , ale je značně lepivá.


Rýže parboiled VS 8x120g 9kg. Název dostala podle své výrazné vůně. Varné sáčky rýže basmati parboiled s indiánskou rýží.


Oblíbený mix basmati rýže s indiánskou pro snadnější přípravu. Jako příloha k masovým pokrmům obohatí váš stůl nejen na pohled. Indiánská rýži dodá nevšení chuť. Někdy by se mohlo zdát, že jasmínová rýže je ovoněná jasmínovou vůní či jinak upravená.


Při vaření voní po jasmínových květech, ale to je zcela přirozená vůně zrníček. Podobně voní i rýže basmati a někomu to ani nemusí připadat jako jasmín, ale třeba jako vůně zralého obilí či ovsa. Již po stovky let je tato rýže šlechtěna v Indii a Pákistánu na místech kde jsou pole zavlažována vodou přímo z ledovců.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky